Şəkər metabolizmanı zəyiflədən və xəstəliklərə təkan verən qidadır. Şəkəri nə qədər az istifadə etsək bir o qədər sağlamlığımızı qorumuş olarıq. Şəkərin zərərləri ilə bağlı araşdırmalarda 100-dən artıq zərər aşkarlanıb.
– əsas qida dəyəri olmayan şəkər “boş” kaloriya da adlandırılır.
– şəkər qaraciyərə artıq yük olur.
– İmmun sisteminə zərər verir.
– orqanizmdə mineralların təsirini pozur.
– hüceyrələrə zərər verir.
– orqanizmin bakteriyal infeksiyalara qarşı müqavimətini zəyiflədir.
– toxumaların elastiklik funksiyasını zəyiflədir.
– şəkər xrom çatışmamazlığına yol açır.
– yumurtalıq xərçənginə səbəb olur.
– qlükoza aclıq hissini artırır.
– mis çatışmazlığına yol açır.
– şəkər kalsium və maqneziumun sorulmasını zəyiflədir.
– göz sağlamlığına mənfi təsir edir.
– şəkər həzm sisteminin TURŞULUĞUNA səbəb olur.
– uşaqlarda adrenalinin sürətlə yüksəlməsinə səbəb olur.
– erkən yaşlanmağa səbəb olur.
– dişlərin çürüməsinə yol açır.
– piylənmənin əsas səbəblərindəndir.
– məktəbli uşaqlarda öyrənmə qabiliyyəti pozulur.
– qastrit və mədə xorasına yol açır.
– göbələk infeksiyalarını artırır.
– öddə daşlar əmələ gətirir.
– Ürək-damar xəatəlikləri riskini artırır.
– babasil əmələ gətirir.
– varikoz genişlənmə, osteoporoz, insulinə qarşı həssaslıq, E vit.azalması, böyümə hormonunda azalma, şəkər xolesterolunu, qida allergiyası, katarakta, parkinson, qaraciyərdə piylənmə və s.xəstəliklər əmələ gətirir.
Kateqoriyalar