Qidalanmamızdakı günlük duz miqdarı 5 gram olmalıdır. Bizim toplumumuz duzu həddindən artıq istifadə edir (təqribən 15-18 gram/gün)
Çox duz istifadəsi son dərəcə ciddi xəstəliklər üçün risk faktorudur: yüksək qan təzyiqi (hipertenziya), ürək-damar xəstəlikləri,böyrək xəstəlikləri,ağciyər xəstəlikləri, sinir və oynaq xəstəlikləri.
Çalışmalar çoxlu duz istifadəsinin mədə və onikibarmaq bağırsaq xoraları və kanser riskini artırdığını sübut etmişdir.
Duz istifadəsini necə azalda bilərik?
1) süfrəyə duz qoymayın
2) yeməyə duzu bişirərkən deyil,bişənə yaxın əlavə edin
3) alış-veriş zamanı qidalarda bu maddələrin olmamasına diqqət edin : monosodyum glutamat (MSG), qabartma tozu, disodyum fosfat, sodyum alginat,sodyum nitrat ve ya nitrit
4) limon,ədviyyatlar duz istifadəsini azaldar
5) hazır qidaların tərkibində duz miqdarı yüksək olduğundan diqqətli istifadə edin
6) turşu,şorabalardan az istifadə edin
Menopoz sonrası qadınlar, diyabetiklər,sümük əriməsi riski daşıyanlar,qaraciyər,ürək,böyrək xəstəlikləri olanlar duz istifadəsinə olduqca diqqətli yanaşmalıdırlar.
Dr. Şahnaz Atayeva Qastroenteroloq-Hepatoloq
Digər yazılar

DIRNAQ BATMASI NƏDƏN OLUR?

MƏKTƏBLİ ÇANTALARI

UŞAQLARINIZA ZAMAN AYIRIN

POLİDAKTİLİYA NƏDİR ?

UŞAQLARDA TUALET TƏLİMİ

UŞAQLARDA ORQAN NƏQLİ

UŞAQLARDA BÖYRƏK DAŞI

DİZ AĞRILARI

EMOSİONAL ACLIQ NƏDİR ?
