ŞƏKƏR QİDASI HAQQINDA

Şəkər metabolizmanı zəyiflədən və xəstəliklərə təkan verən qidadır. Şəkəri nə qədər az istifadə etsək bir o qədər sağlamlığımızı qorumuş olarıq. Şəkərin zərərləri ilə bağlı araşdırmalarda 100-dən artıq zərər aşkarlanıb. 
- əsas qida dəyəri olmayan şəkər "boş" kaloriya da adlandırılır.
- şəkər qaraciyərə artıq yük olur.
- İmmun sisteminə zərər verir.
- orqanizmdə mineralların təsirini pozur.
- hüceyrələrə zərər verir.
- orqanizmin bakteriyal infeksiyalara qarşı müqavimətini zəyiflədir.
- toxumaların elastiklik funksiyasını zəyiflədir.
- şəkər xrom çatışmamazlığına yol açır.
- yumurtalıq xərçənginə səbəb olur.
- qlükoza aclıq hissini artırır.
- mis çatışmazlığına yol açır.
- şəkər kalsium və maqneziumun sorulmasını zəyiflədir.
- göz sağlamlığına mənfi təsir edir. 
- şəkər həzm sisteminin TURŞULUĞUNA səbəb olur.
- uşaqlarda adrenalinin sürətlə yüksəlməsinə səbəb olur.
- erkən yaşlanmağa səbəb olur.
- dişlərin çürüməsinə yol açır.
- piylənmənin əsas səbəblərindəndir.
- məktəbli uşaqlarda öyrənmə qabiliyyəti pozulur.
- qastrit və mədə xorasına yol açır.
- göbələk infeksiyalarını artırır.
- öddə daşlar əmələ gətirir.
- Ürək-damar xəatəlikləri riskini artırır.
- babasil əmələ gətirir.
- varikoz genişlənmə, osteoporoz, insulinə qarşı həssaslıq, E vit.azalması, böyümə hormonunda azalma, şəkər xolesterolunu, qida allergiyası, katarakta, parkinson, qaraciyərdə piylənmə və s.xəstəliklər əmələ gətirir.